Kako se pripravite na etapno gorsko kolesarjenje?
Kaj potrebujete za največji možni užitek na večdnevni kolesarski turi ali tekmovanju? Odpotoval sem na Ciper, da bi sodeloval na Ciprskem Sunshine Challenge, ki je del Ciprskega Sunshine Cupa. Tekmovanje z gorskimi kolesi, kjer lahko sodelujejo tako amaterji kot profesionalci.

Ciprski pokal Sunshine je prireditev, ki ima že 23 let stalno mesto v koledarju mnogih profesionalnih gorskih kolesarjev in ekip. Challenge pa je 3-dnevna dirka, ki se začne s prologom približno 15 km, naslednja dva dneva pa vozite daljše etape 50+ kilometrov, na katerih startate skupaj s profesionalci in vozite po isti trasi.

Etapna dirka se sliši precej intenzivno in večina misli, da je to le za izkušene kolesarje. Upam si reči da sem izkušen kolesar, vendar nikoli nisem bil elitni tekmovalec. In če to lahko zvozim jaz, potem to naredi tudi dober rekreativec. A trening je vsekakor potreben, saj drugače ne moreš uživati. Na srečo, Ciprski sončni izziv ni Cape Epic, ko gre za razdalje. Seveda pa morate pripraviti nekaj stvari, ko se s kolesom odpravite v tujino.

Kolo

Najpomembnejši del priprave je vaše kolo. Že vrsto let vozim svojega Specialized Epic. Je vrhunsko kolo, lahek, zelo okreten, lep in zanesljiv. Zagotovo dobra izbira za dirko. Ciper ima skalnat teren, kjer je trasa tehnična in je na njej veliko višinske razlike. Če bi moral izbirati med polno vzmetencem ali trdorepcem, bi se vsekakor odločil za polno vzmeteno kolo.

Da bi bilo pripravljeno na tekmovanje, je moje zaupanja vredno kolo potrebovalo nekaj ljubezni.

Prvič: nove pnevmatike. Iskal sem pnevmatike, ki so odporne na luknjanje in lahke ter imajo tudi majhen kotalni upor. Onza Canis 2.25, tubeless s tekočino Caffelatex in dodanim prahom VitaminaCL za krpanje večjih lukenj. To je bila res idealna pnevmatika in polnjenje, ker nikoli nisem imel težav z njo!

Drugič: prilagoditev pogonskega sklopa. 12 redni Eagle na Rotor INpower gonilko pa sem namestil manjši 32 Garbaruk ovalni verižnik. Zaradi višinskih metrov, ki sem jih nameraval narediti je bilo to idealno. Nova veriga KMC 12v, ker seveda ne želite tvegati, da bi imeli težave že na začetku take dirke.

Tretjič: BikeYoke dropper, brez katerega ne gre. Lažja in varnejša kontrola ter več udobja, to vse je na etapni dirki zelo pomembno. In vredno 100 gramov višje teže!

Nazadnje sem opravil še splošno vzdrževanje svojega kolesa. Na kolo sem namestil nove ležaje, namestil nove Supacaz gripe in nova Look X-Track pedala in zamenjal bovdne. Zdaj je bilo moje kolo popolnoma pripravljeno!

Med etapami morate biti samostojni. Obstajajo sicer feed cone, ki pa so precej narazen. Zato moraš biti sposoben poskrbeti zase, če zaideš v težave. S seboj sem nosil zračnico z dvema CO2 kartušama, večnamensko orodje, člen za verigo in kabel prestave. Prav tako potrebujete najnujnejše orodje za popravljanje kolesa izven etap. Po etapi morate za kolo poskrbeti sami. Če ste imeli okvaro, jo morate sami popraviti. Sicer je na voljo tudi servis a je zelo osnoven. S seboj sem vzel tudi gobo, krtačo, razmaščevalec in olje za verigo.

Oblačila

Ciprski Sunshine Cup poteka v februarju. To je naj bi bil že topel mesec, vendar se na Cipru lahko zgodi vse. Običajno je okoli 15-17 stopinj z veliko sonca. Ampak še vedno lahko občasno dežuje in je lahko sveže, še posebej, če ste višje v gorah. Na žalost je bilo letos vreme zelo muhasto. Sonce zjutraj in popoldne in dež med dirko.

Kaj vzamete s seboj je seveda odvisno od tega kam greste, vendar si želite, da lahko vsak dan oblečete čista oblačila. Sicer na hitro lahko operete dres tudi v umivalniku a ne zanašajte se na to.

To je moj seznam za 3 do 4 dni kolesarjenja:

Kolesarske hlače (4x)
Kolesarska majica s kratkimi rokavi (4x)
Kolesarska majica z dolgimi rokavi (2x)
Spodnja majica s kratkimi rokavi (3x)
Spodnja majica z dolgimi rokavi (1x)
Nogavice (4x)
Rokavčki in nogavčki
Brezrokavnik
Jakna za dež
Čevlji
Čelada
Rokavice
Buff

Torej, vaše kolo je pripravljeno, vaša torba je spakirana in imate letalsko vozovnico. Naslednje: vzemite svojo prehrano.

Prehrana

Če preživite dolge dni na kolesu, boste potrošili veliko kalorij. Z veliko in dobro prehrano in pitjem morate ohraniti svojo energijo na visoki ravni, da preprečite lakoto. Vodilo, ki ga upoštevam je uživanje približno 1 Namedsport gel na uro, če kolesarim več kot 2 uri. Torej, če ste na poti 4 ure, boste potrebovali najmanj 4 gele. Te lahko zamenjate, na primer, za banane, energijske ploščice ali podobno. Najbolje je, da začnete piti in jesti 20 do 30 minut po startu. Pomembno je, da to ponavljate ves čas.

V bidon sem dal Namedsport HydraFit športno pijačo. To vam daje še več ogljikovih hidratov, ki jih lahko uporabite med dirko. V toplejših razmerah je najpogosteje najboljša izbira izotonična pijača. S potenjem izgubite veliko soli in to morate dopolniti, da preprečite dehidracijo in morebitne krče. Po etapi se lahko odločite za uporabo recovery pijače za pospeševanje okrevanja ali proteinske ploččice, ki so primerne tudi za potešitev lakote preko dneva. Seveda je zelo pomembno, da se dobro najeste, tudi če niste zelo lačni!

Trening

Veliko vprašanje, ki ostaja je seveda: kako naj treniram za tak dogodek? V mojih očeh, tega letos nisem dobro opravil. Sicer sem lepo začel a me je gripa dvakrat po teden dni priklenila na posteljo, tako, da sem v bistvu imel za trening le dober mesec. Možnost, da treniram na strukturiran način je bila že končana. Standarden “trening” sem prilagodil z dodajanjem daljših voženj.

Samo za primer: ponavadi kolesarim 3 do 4 krat na teden na gorskem kolesu (1,5 – 2 uri) in 1 ali 2-krat na teden daljše trening 60 do 80 km. Lani, predvsem zaradi Cape Epica, sem naredil okoli 10.000 kilometrov in imel sem dokaj dobro osnovo za mojo vzdržljivost in intenzivnost.

V treh dneh sem sicer dobro kolesaril in zagotovo je bil izziv. Dolgo časa si na kolesu in popolnoma odvisen od sebe, tako telesno, kot tudi duševno. Posebej drugi dan sem imel težave z motivacijo, ko me je po močnem dežju ujela še toča. Naslednje leto, bom za Ciper vsekakor bolje načrtoval trening in tudi povečal intenzivnost, da bom na začetku etap bolj svež.

Torej ste v dvomih glede rezervacije kolesarskih počitnic ali iščete nov izziv? Sprejmite izziv in pojdite nekam drugam od stokrat videnih in iztrošenih lokacij ter odkrijte nove poti in kulture!