Od prvega dne tekmovanja v enduru, pa tudi sam šport, obstaja le zahvaljujoč delu velike mreže graditeljev gorskokolesarskih poti. Dirke uporabljajo lokalne poti in seveda vplivajo na stanje le teh. Seveda obstajajo postopki za zmanjšanje tega vpliva, a vedno je prostor za še višji standard. Specialized je tako postavil na noge projekt, katerega naloga je, da nagradi ljudi, ki gradijo poti ter spodbujajo njihovo vzdrževanje.

Fanie Kok, Južnoafričan, ki je veliko dela opravil že v domačem okolju, je “Specialized Global Trail Advocate” in vodi projekt, imenovan Soil Searching, katerega cilj je predstaviti zgodbo ljudi v ozadju, ki gradijo poti, po katerih vsi radi vozimo.

Fanie pravi: “Res se je začelo kot globalni produkt za gorska kolesa in raziskavo trga, toda več ko sem srečal graditeljev in zagovornikov gorskokolesarskih poti, bolj sem se zavedal, kako vsa industrija nima informacij, kaj se na terenu resnično dogaja. Dobesedno smo zgradili celotno skupnost graditeljev in vzdrževalcev z nekaj neustavljivimi ljudmi, ki dobijo zelo malo priznanja, kaj šele nadomestilo za njihovo delo v ozadju. Čas je, da to skupaj spremenimo.”

Tako Fanie potuje po svetu in se srečuje z graditelji poti. Sproti tudi organizira tako imenovane “Dig Days”, da spodbudi skupnosti k popravilu in vzdrževanju poti, etosu, ki ga podpira tudi Svetovna enduro serija EWS.

Projekt “Dnevi kopanja” je dan, ko tekmovalci in skupnost pridejo skupaj pred dirko EWS in opravljajo dela na poteh, na katerih bo potekala dirka. V galeriji slik si lahko ogledate, kako je to potekalo v Jamnici pred dirko EWS v Sloveniji.

Skupaj s tekmovalci in ekipo Specialized Factory Racing smo se odpravili na prizorišče druge etape dirke in uredili nov dostop, popravili izprane dele poti in nasploh uredili pot, ki je bila po dolgotrajnem deževju v precej slabem stanju. Po koncu urejanja pa je bila ena od boljših etap na dirki.

A ker Soil Searching ni samo urejanje, smo po nekajurnem delu v gozdu vsi skupaj sedli h kosilu in izmenjavali izkušnje in dogodivščine tega dne z zvezdami endura. Pa ni ostalo samo pri kosilu. Na večernem pikniku so se porodila prijateljstva iz preprostega delavnika v naravi in občutek pripadnosti je vse navdal s ponosom.

Pridružil se nam je tudi Chris Ball iz Enduro World Series, ki je povedal: “Brez graditeljev poti ni EWS. To partnerstvo pomeni, da bomo lahko še naprej zmanjševali vpliv na mreže poti in spoštovali graditelje poti, ki v ozadju opravijo težko delo urejanja in vzdrževanja le teh.”

Fotografije Brodie Hood/brodiehood.com