Garmin Forerunner 235 je še eden izmed zapestnih pripomočkov za trening. A je mnogo več kot to!

O samem GPS delu naprave niti ni potrebno preveč razlage. Kot vse Garmin naprave je ta na najvišjem nivoju. Povezava standardni GPS ali skupaj z GLONASS. Natančnost je osupljiva a od Garmina to tudi pričakujemo.
GPS + GLONASS ima dostop do 55 satelitov. Ko na primer GPS signal slabi, med visokimi stavbami ali v gorskih dolinah, bo skupaj z GLONASS le to zanesljivo pokril.

Ker pa je to pripomoček za trening in ne navigacijska naprava ima v osnovnem naboru samo vnašanje točke na kateri smo trenutno in od vodenja, povratek na začetno točko. To sicer ni vse, saj lahko GPS podatke in vodenje razširimo s prenosom aplikacij in data zaslonov z Garmin IQ.

Forerunner 235 je prva Garminova ura za spremljanje treninga in celodnevnih aktivnosti z optičnim senzorjem Garminovega lastnega razvoja. Garmin že ima podobno uro z optičnim senzorjem a ta ni bil plod lastnega razvoja. Bil je sicer dober a vendar se je izkazal za manj natančnega, kot bi tak senzor lahko bil.

To se posebej opazi pri aktivnostih, ki zahtevajo več sunkovitega gibanja in tresenja zapestja. Tu se novi Garmin Forerunner 235 izkaže. Senzor, ki so mu nadeli ime ‘Elevate’ je natančen tudi pri gorskem in cestnem kolesarjenju, smučarskem teku in ostalih podobnih aktivnostih. V primerjavi s pasom za srčni utrip je graf identičen.

Seveda je potrebno poudariti, da je Forerunner 235 športni pripomoček in ne medicinska oprema zato od njega ne smemo pričakovati iste natančnosti pa tudi meritve se izvajajo v precej bolj rigoroznih in nenadzorovanih pogojih.

Optični senzor sem si pri uri želel že dolgo časa. Po desetletjih pasu, sem že pošteno naveličan, da moram vseskozi popravljati ali pa ga zategniti toliko, da me po parih urah pošteno moti. Uro z optičnim senzorjem pa enostavno dam na roko, kot Forerunnerja 405, ki sem ga imel doslej in to je to. Pašček pač zategneš, da ura ne drsi in ‘Elevate’ senzor se lepo uleže v kožo. Priporočam le, da uro nosite malenkost višje na zapestju, kak prst od zapestne kosti saj se tam senzor lepše namesti v mehkejše podkožje. Pri teži 42 gramov sploh ne čutiš, da imaš kaj na zapestju. Nikakršnih težav nisem imel z meritvami preko korenin in dropov in pošteno povedano ga sploh nisem čutil. Za intervalni trening pa ga pričvrstim na krmilo in ga uporabljam s pasom za srčni utrip.

Ostalo pa kot smo pri Garminu navajeni. Forerunner 235 je nekje v srednji skupini Garminovih pripomočkov. Zaradi tega ima seveda veliko funkcij a nekatere so le prihranjene za višjo skupino. Pri tem mislim na barometrični višinomer, možnost spremljanja merilca moči in sledenje naloženim sledem. Seveda preko ANT+ in Bluetootha lahko nanj povežemo senzorja kadence in hitrosti, če potrebujemo pas za srčni utrip pa tudi tega. Poleg tega ga lahko povežemo s pametnim telefonom in na njem spremljamo podatke ali pa nas ura opozarja na dogodke telefona.

Preko aplikacij, ki jih lahko naložite z Garmin IQ lahko pridemo tudi do teh funkcij. Trenutno so na voljo aplikacije, ki spremljajo watte a jih ne beležijo v zapis aktivnosti (FIT file). Vendar pa se v kratkem obeta sprememba Garminovega SDK, ki bo omogočila tudi to. Preko naložene aplikacije lahko tudi naložimo sled in ji potem sledimo v realnem času. Tako manjka samo barometrični višinomer, ki pa ga podrobni DEM podatki na Garmin Connect učinkovito nadomestijo, tako, da ni večjih odstopanj.

Funkcije:
Beleži razdaljo, tempo, čas, srčni utrip in druge podatke. V povezavi s telefonom
samodejno nalaga aktivnosti in podatke v Garmin Connect, sledenje v živo, zvočni pozivi, pametna obvestila. Merjenje aktivnosti, šteje dnevne korake ter meri razdaljo, kalorije in spanje. Barvni merilnik ure meri območje srčnega utripa in utripe na minuto v realnem času. Prilagoditev ure in vadbe dveh tekačev in dveh ciljev (Virtual partner). Določite svoje nastavitve za doseganje svojega cilja s prenosom naprednih vaj in načrtov vadbe iz storitve Garmin Connect v uro. Vgrajeni merilnik pospeškov zajema podatke o razdalji in tempu, ko tečete v zaprtih prostorih ali na tekaški stezi, ne da bi pri tem potrebovali dodaten senzor korakov. Po koncu teka deluje kot merilnik aktivnosti in šteje korake in kalorije preko celega dne. Poleg tega vas po več kot eni uri sedenja opomni, da se morate gibati. In še in še …

S pomočjo programov Connect IQ lahko menjamo prikaz na zaslonu, dodajamo aplikacije in prenašamo podatke. V obe smeri. Na uri lahko prikazujemo koledar, novice, na ta način pa v drugo smer lahko upravljamo predvajalnike na pametnih telefonih.
Torej, če potrebujete zanesljiv in praktičen pripomoček za vadbo in bi se radi znebili pasu za merjenje utripa je to naprava prav za vas. Ena naprava za tek in kolesarjenje. Pa tudi če ste ljubitelj Edge naprav vam pride prav, saj jo lahko povežete z njim in se vam utrip beleži na Edge napravi. Priporočam pa, da še pred resno uporabo nadgradite programsko opremo na najnovejšo verzijo.