Najprej – bilo je lepo. KD Melamin in Janezova družba so poskrbeli, da nam je bilo lepo in naporno. V dveh letih odkar je Janez resno začel uresničevati svojo namero o MTB parku je le ta nared. Kros proga, z nekaj variantami, pump track v izteku za deco in odrasle in maraton požegnan od države in njenih agencij.

Energija v Dolgi vasi je izredno pozitivna. V nasprotju z mantro ”saj se ne da” so ljudje stopili skupaj in iz nič ustvarili gorsko kolesarski raj. Sliši se kot pretiravanje a kdor si bo vzel čas in si to ogledal, bo videl da vse drži.

Kros proga bo stalna in vzdrževana in na njej se bo lahko preizkusil vsak, ki bo imel voljo. Prav tako pump track.

Kočevski ali Dolgo vaški MTB park in Rajdov v Kosezah pri Ljubljani sta edina, ki imata tudi krog za olimpijski kros čeprav v Kosezah še ni dokončan a upamo da bo kmalu.

Volja, pot, ljudje s skupnim interesom in pozitivno energijo in gre!

Dirkanje? Jaz sem bil sicer kar dobro pripravljen a nenehno deževje ni dobro vplivalo na moje sklepe. Zaradi tega sem bil dober na vzponih in izjemno počasen na spustih. Na spustu v krosu sem, na primer, namesto minute in pol vozil skoraj dve minuti. In tako sedem krogov. To je sicer zadostovalo za četrto mesto. Na srečo je bil moj Specialized SW Stumpjumper bolje pripravljen in mi je pomagal na vzponih s svojo okretnostjo in me reševal na spustih z natančnostjo.

Zaradi navedenega tudi v maratonu nisem pričakoval bog ve kaj. Startal sem čisto zadnji a tudi to ni bilo dovolj, da me nekdo ne bi zrinil v grmovje na prvih par sto metrih. Torej start drugič, kakih sto metrov za zadnjimi. A nič zato. Spet kot po jajcih na spustih in prehitevanje mladcev na vzponih. Prvi krog so me na zadnjem spustu, ki so ga vozili štiri minute jaz pa osem, kot je pokazal Garmin Forerunner 235, ujeli a ko sem jih spet prehitel v drugem, sem nabral dovolj prednosti ,da me na spustu niso več ujeli. To so te majhne zmage, ki jih dobiš med dirko in so pravi obliž za moralo glede na potek celotne dirke. Konkurenca v kategoriji ni bila na nivoju krosa zato sem osvojil drugo mesto. A stopničke so stopničke!

Čeprav zadnjih nekaj let ni pomanjkanja lepih maratonov pri nas, pa se organizatorji težko odločijo za izvedbo državnega prvenstva. Dobro bi bilo, da bi Kolesarska zveza pripravila spisek, kaj je potrebno za izvedbo državnega prvenstva tako, da se organizatorjem ne bi bilo treba bati skritih stroškov ali dodatnih organizacijskih naporov. Gorsko kolesarski maratoni so v vzponu po vsem svetu in pridobivajo tudi na športni veljavi. Lepo bi bilo, da bi se to zgodilo tudi pri nas.

Mogoče Rogla naslednji vikend, potem pa službeno na Češko. All access pass za Svetovno prvenstvo v krosu. Drgnjenje komolcev s trenutno najboljšimi in vpogled v bokse me bodo spravili v boljšo voljo. Potem pa že Francija!

Slikali so Frane, Polona in Judita