2010-01/snow_ride.png

 

Komparička (uradno odkar so postavili smerokaze), je idealen kraj za preživljanje tega letnega časa. Kontinentalna zima nam postreže z nizkimi temperaturami pod lediščem, tu pa se le redko spustijo na ničlo. Tudi delovni ritem se prilagodi letnemu času in vse se odvija v nekakem upočasnjenem ritmu. Koze se še vedno pasejo, le pred kako burjo se zatečejo v štale saj tudi njih, dobesedno, prepiha do kosti.

To je čas za dolge vožnje po južni Istri, saj so ceste prazne in le tu in tam blatne od traktorskih koles, saj se zemlja orje in pripravlja na nove kulture. Vreme je večinoma jasno in če je sončno tudi vetrovno a za to imamo oblačila, kajneda. Kaka burja v prsa pa tudi prav pride za trening moči. Deževni dnevi so redki a pridejo prav za prisilni počitek, saj bi bil drugače ves čas na kolesu. Takrat je čas za ogenj v kaminu, kuhanje dobrot cel dan in dobro knjigo. Le redko se odpravim v civilizacijo, pa še to samo takrat ko je nujno ( Mercator, Brikostore, Merkur in razne agrarie).
Delovni dan je preprost. Vstajamo zgodaj. Kava in zajtrk doma, kava v lokalni konobi, časopis in pogovori. Sledijo delovna opravila na kmetiji ali majhne tehnične finese in okoli dvanajste ure kolo. Kosilo, ponavadi močno kmečko in ne kolesarsko, obiski prijateljev, pogovor o dnevu in naslednjih opravilih, kak kozarček in že je tu tema. Visenje na računalniku in povezava z Lj. in postelja. Kako drugače od mestnega hitenja.
Kilometri se počasi nabirajo, tu in tam kaka tekma v Zimski ligi in vse v ustaljenem ritmu. Pop se je letos potrudil in na roko mu gredo tudi organizatorji, saj so vsi pripravljeni organizirati kako tekmo. Prav prisrčna je podpora lokalnih gostincev, ki so pripravljeni sponzorirati hrano in pijačo. Srečanja s kolesarskimi prijatelji in izmenjava vtisov so najpomembnejši del teh prireditev. Ne razumite narobe; kljub temu se ves tekmovalni del  odvija na visokem nivoju s čipi in elektronsko obdelavo podatkov. Kako drugače kot pri nas. To je prav lepa popestritev sicer dolgočasne zimske sezone. 
Nič pretresljivega in novega a saj tega niti ne potrebujem.