Stumpjumper S-Works HT je moja izbrana igrača . Ko sem šel v Celje k Bojanu v Specialized concept store, nisem imel velikih pričakovanj. Vedel sem, da sem izbral močno igračo in da mi bo dobro služila kot toliko Specializedov pred njo. Vseeno sem imel metulje v želodcu, ko sem jo peljal domov. Bila je namreč še zapakirana, saj svoje igrače najraje sestavljam in servisiram sam. Pa ne da ne bi zaupal serviserjem. Pri najbližjem Vebu so mi vedno radi pomagali z nasvetom ali odpravili kako napako, ki je zahtevala posebno orodje. In moram reči, da so specialisti.

Razlog za samo servisiranje leži v moji radovednosti kako je kolo sestavljeno in kako vse skupaj deluje. Tehnika me pač navdušuje. Poleg tega sem se odločil zamenjati nekaj delov na njem zaradi osebnih preferenc.

Na koncu je nastalo tole:

VILICA

Custom RockShox RS-1 Brain, Solo Air spring, tapered carbon steerer, top-mount BrainFade, rebound adjust, 15mm thru-axle, 80mm travel

OPORA KRMILA

Deda Nine 31 Stem – black matt anodized, 90mm 70°

KRMILNI LEZAJ

1-1/8 and 1-1/2″ threadless, Campy style upper with 1-1/2″ lower, cartridge bearings

KRMILO

Specialized flat, carbon, 8-degree backsweep, 31.8mm

ROCAJI

ESI Racers edge

ZADNJA ZAVORA

Shimano XTR, hydraulic disc, Ice Tech Ti-metal pad, 160mm Ice Tech rotor

PREDNJA ZAVORA

Shimano XTR, hydraulic disc, Ice Tech Ti-metal pad, 160mm Ice Tech rotor

ZAVORNE ROCICE

Shimano XTR, carbon lever, I-spec compatible

PREDNJI MENJALNIK

none

PRESTAVNE ROCICE

SRAM X01 11-speed, trigger

ZADNJI MENJALNIK

SRAM XX1, 11-speed

VERIZNIKI

SRAM X01, 11-speed, 10-42

VERIGA

Shimano XTR, 11-speed

GONILKA

S-Works MTB FACT carbon

GONILNI LEŽAJ

FSA PF30

ZOBNIKI

ABSOLUTE BLACK OVAL 32

PEDALA

LOOK S-Track

OBROCI

Roval Control SL 29, carbon disc, 22mm internal width, 24h/28h

PREDNJE PESTO

Roval Control SL 29, alloy hub body w/ Torque Tube, 15mm thru-axle, 24h

ZADNJE PESTO

Roval Control SL 29 142+, DT Swiss Star Ratchet, 12mm thru-axle, 28h

NAPERE

DT Swiss Revolution

PREDNJI PLASC

S-Works Fast Trak, 120TPI, 2Bliss Ready, folding bead, 29×2.2″

ZADNJI PLASC

S-Works Fast Trak, 120TPI, 2Bliss Ready, folding bead, 29×2.0″

ZRACNICE

none

SEDEZ

Body Geometry Phenom SW carbon rails, 143mm

SEDEZNA OPORA

Command Post XCP, carbon lower tube, 2-position height adjustable, internal routing, 35mm travel, 27.2mm

TEŽA

9200 gr.

In po letu dni sem še vedno navdušen nad mojo izbiro in setupom. Izboljšanje rezultatov na maratonih je najboljši pokazatelj kvalitete. Res je, da sem seveda tudi pridno treniral a igrača je pripomogla, da sem vse to spravil tudi v rezultat.

Absolute black ovalni verižnik z 32 zobmi. Če ne drugega mi med maratonom in krosom ni treba menjati verižnika. Oval 32 se na ravnini obnaša kot 34 in v klanec kot 30. Poleg tega bolj, recimo enakomerno, obračam pedala, kar pomeni, da mi pozneje začne zdrsavati zadnje kolo na tehničnem vzponu. Pritisk na pedala je enakomeren čez cel krog in ni sunkovit na vrhu obrata. To so vse moje osebne izkušnje po letu dni. Verižnik je med drugim dal skozi Alpentour Trophy, 4 Islands, Grac maraton ipd. 24 štartov 8k km in niti enkrat mi  veriga ni padla dol. Kar se pa wattov tiče je pa vse bolj v glavi. Ni jih nič več, so pa zato bolj enakomerno porazdeljeni.

RS-1 vilica je nekaj najboljšega, kar sem vozil, do sedaj. In vozil sem vse, SIDe, FOXe z Brainom in brez njega, terralogic in brez, plus seveda Manitou vilice in DT Swiss. Do sedaj še nobena vilica ni bila tako občutljiva na majhnih grbinah. Začne delovati v trenutku. Poleg tega ima spike valve, ki preprečuje, da bi se v ostrih ovinkih na bandah vilica posedala. Ko je pravilno nastavljena, za kar sem potreboval kak mesec testiranja, potem je to vilica, ki nudi velik občutek varnosti in užitka. Poleg tega mi Brain omogoča, da sem povsem osredotočen na vožnjo in ne premišljujem ali sem odklenil vilico ali ne. Po letu dni zlorabe na nekaterih najbolj grobih podlagah z obilico letečega kamenja, nima niti ene praske na drsnikih. Ta argument proti je torej prazen. Resda zahteva malo več natančnosti pri menjavi kolesa a v kakem tednu osvojiš tudi to.

XCP dropper! Game changer. Čeprav samo štiri centimetre mi je ta štucna prinesla največ na spustih. Izboljšal sem vse čase na tehničnih in koreninastih spustih. Ker se mi ni več potrebno spuščati za sedež imam roke lahko bolj sproščene in tako lahko skupaj z nižjim težiščem lažje in bolje obvladam igračo v neugodnih situacijah. Sicer doda nekaj teže a to je drugotnega pomena. Varnost pri hitrosti to je vse kar je pomembno.

Moja igrača mi je prinesla veliko zadovoljstva. To je ultimate orodje za maratonce do recimo 65 kilogramov. Pa tudi za težje je zelo dobra izbira na maratonih z dolgimi klanci. Pri močnejših seveda bolj pride v poštev Epic, ki je kako kilo težji in sem zato zanj prešibek. A mojega SJ-a ne zamenjam za nobeno drugo igračo. Vsaj še leto dni me bo spremljal. Z novimi verižniki, zobnikom absolute black Oval 32 in verigo, bova poskušala še izboljšati rezultate in dodati v palmares nekaj novi epskih preizkušenj.

A o tem pozneje. Naj samo povem, ves svet je oder …