Medtem ko vrtim pedala in pričakujem koledar OGK-ja, me vsake toliko časa preseneti kaka neumnost iz DZ-ja. Večinoma grem preko tega a tokrat so me zadeli v živo. Saj ne vem ali je zloba ali navadna lenoba a predlog, ki so ga poslali v razpravo je pravo skropucalo. Pripravljavec ali pripravljavka predloga je preveril samo koliko koles se je prodalo prejšnja leta in na podlagi tega enormno povečal kazni v starem zakonu. Poleg tega je še samoiniciativno na hitro uvedel cenzuro in sežiganje knjig. Zanima me kakšen je bil honorar za ta copy-paste. Iskreno upam, da jih bo prepisovalec dobil po prstih.
Neskončna lenoba našega uradništva pa je le prinesla nekaj dobrega. Iz revolta se je rodila pobuda, združili so se enako misleči in konec je letargije pri čakanju na zakon. Narejen je spisek pripomb in sme ic in potrebno ga je samo še integrirati v zakon. Obenem pa pozo o spremljati naslednje verzije, da nam spet česa ne podtaknejo.
Upam si trditi, da smo gorski kolesarji bolj družbeno koristni kot lovci in vsaj toliko kot planinci. Lovci so že zdavnaj izdali svoje poslanstvo in le še manjšina opravlja delo zaradi katerega smo jih včasih imeli v čislih. Večina jih le sedi v raznih odborih, kjer lobirajo za državna sredstva, ki končajo v avanturah po drugih celinah in dragih hotelih.
Planinci tudi počasi izgubljajo verodostojnost saj gredo po poti lovcev in jih bolj zanima politika in državna sredstva, kot propadanje ferat in zapiranje gorskih koč. Na srečo pa ima vse več vpliva mlajša generacija planincev, ki se vsako pomlad oboroži s zajlami, klini, orodjem in kanticami barve tako, da imajo amaterji spet lahko svoj špas preko poletja. In koliko se jih pripelje pod vršace prav z gorskim kolesom!
Gorski kolesarji smo podobni tej množici “pravih” planincev. Neumo i pri grajenju, zaščiti in opozarjanju nevzgojenih v lastnih vrstah, si zaslužimo ISTO obravnavo v zakonu, kot navedeni skupini in se ne bomo pustili izobčiti in kriminalizirati. Kot turistična panoga pa lahko prispevamo vsaj toliko kot ostali če ne več. Pri tem, pa še spravimo lep del z liste zavoda za zaposlovanje.
Moje osebno mnenje, ki ga upam deli še kdo!